Per Wästberg: ”Sommaren och döden” ur Svenska noveller – från Almqvist till Stoor

Per Wästberg: ”Sommaren och döden”  

ur: Svenska noveller – från Almqvist till Stoor

Längd: 6,5 sidor

Beskrivning:

Huvudpersonen, ett barn i 12-årsåldern kanske, tillbringar sommarlovet på en ö i Stockholms skärgård. Barnet gömmer sig, smyger på de vuxna, hänger på vinden till ett gammalt båthus och iakttar världen. De vuxna ses utifrån, en trygghet som är där men som barnet inte är delaktigt i. Är det en pojke eller flicka? Det får läsaren bestämma, svaret är inte givet. Sommaren är fylld av äventyr, utflykter i fantasi och verklighet men även av mystik och svarta inslag. Berättelsen lockar fram doftminnen från skog i regn, hav, tång och sommar. 


Läserfarenhet:

Lästes i en grupp på 7 personer, en kort text som gav upphov till ett långt samtal.

Kan kombineras med ”Här låg en gång ett gammalt slott” av Gustaf Adolf Lysholm ur samlingen Dunkelt gröna fönsterluckor.

Samtalsämnen:  Här finns oändligt mycket att fundera över gemensamt: Vem berättar? Hur påverkar sommarens händelser personen? Vad har hänt förut? Teman kan även vara vänskap, relationer föräldrar-barn, dödens oändlighet som kontrast mot livets korthet, barns uppfattning av liv-död, egna sommarminnen t.ex.

Annika Christerson

 
Föregående
Föregående

Gustaf Adolf Lysholm: ”Här låg en gång ett gammalt slott” ur diktsamlingen Dunkelt gröna fönsterluckor.

Nästa
Nästa

Wislawa Szymborska: ”Tankar som hemsöker mig på livligt trafikerade gator” ur diktsamlingen Sena dikter, Ellerströms Förlag (2018).